kuoppari -absoluuttisessa hyvässä itää pahan siemen.

Kesä- vai talviaika?

Olen hieman turhautuneena seurannut keskustelua valinnasta pysyvän kesä- tai talviajan valinnasta. Mielestäni kyseistä keskustelua ei tulisi edes käydä, koska se on typerää ja turhaa, kerron miksi:

Siihen mitä kello näyttää missäkin perustuu aikavyöhykkeisiin ja aurinkoon. UTC 0 on Lontoon aikavyöhyke, se tarkoittaa että kun lontoossa aurinko on ylimmillään, on kello 12:00 ja kun se on alimmillaan on se 24:00. Maissa jotka sijaitsevat Lontoon itäpuolella aurinko nousee aikaisemmin joten siellä myös aikavyöhyke on eri, esimerkiksi Suomessa aikavyöhyke on UTC +2 koska Suomessa aurinko nousee noin kaksi tuntia ennen Lontoota. Kun Suomessa on aikavyöhyke UTC +2 tarkoittaa se sitä että myös Suomessa aurinko on korkeimmillaan noin klo 12:00 ja alimmillaan klo 24:00.

Aikavyöhykkeiden ansiosta meillä on siis aurinko korkeimmillaan noin klo 12:00 olimmepa missä päin maailmaa tahansa, tähän on kuitenkin olemassa jonkin verran poikkeuksia ja joskus on järkevää käyttää muuta kuin maantieteellistä aikavyöhykettä, palaan asiaan myöhemmin.

Suomen maantieteellinen oikea aikavyöhyke on siis UTC +2 (ns. talviaika), tällöin aurinko on korkeimmillaan noin klo 12:00. Tämä on siis normaali aika jota ei mielestäni kannata manipuloida ilman erittäin pätevää syytä. Kesäajan UTC +3 kannattajien ainoa syy on “valoisat illat” ja sen johdannaiset. Tämä ei ole hyvä syy, eikä edes järkevä syy manipuloida kelloa.

Kerron teille ehkä yllättävän faktan: Kesäaika ei lisää valoa! Se mitä tapahtuu kun kelloa manipuloidaan tunnilla eteenpäin, on että ihmiset joutuvat heräämään aurinkoon nähden tuntia aikaisemmin töihin ja muihin kelloon sidottuihin aktiviteetteihin ja menevät vastaavasti tuntia aikaisemmin nukkumaan.

Noin puolet Suomalaisista haluaisivat äänestysten perusteella itselleen aikaisemman vuorokausirytmin, mutta toinen puoli ei halua herätä tuntia aikaisemmin. Vaikka prosentit olisivat kesäajan kannattajien puolella, olisi silti järjetöntä jäädä kesäaikaan, samalla tavalla järjetöntä, kuin yövuorolaiset vaatisivat kellojen siirtoa 12 tunnilla, jotta voisivat tehdä yöllä töitä valoisassa.

Ymmärrän että iso osa ihmisistä haluaisi mennä töihin tuntia aikaisemmin jotta töiden jälkeen jäisi enemmän valoisan aikaa harrastamiseen, tämä ei kuitenkaan ole järkevä syy manipuloida aikavyöhykkeitä, huomattavasti järkevämpää olisi että nämä ihmiset hakeutuvat töihin joissa voivat nousta tuntia aikaisemmin, tai ottavat työajat  puheeksi nykyisessä työpaikassaan.

On olemassa järkeviä syitä manipuloida kelloa, esimerkiksi on hyödyllistä että saman maan sisällä on yhtenäinen aikavyöhyke, tämä tehostaa taloutta ja helpottaa liikkumista jne. mutta Suomen kohdalla nämä syyt puoltaisivat euroopassa laajasti käytettyä +1 vyöhykkeelle siirtymistä, ei  länsi-venäjällä käytössä olevaa +3 vyöhykettä (kesäaikaa).

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Nykyiseen elämänrytmiin sopii paremmin kesäaika, koska se siirtää valoisaa aikaa iltaan. Talviajassa eli "normaaliajassa" aurinko tosiaan on korkeimmillaan ja matalimmillaan klo 12 (tai klo 24). Silloin siis keskiyön sijoittuminen keskelle yötä edellyttäisi vuorokausirytmiä, jossa käydään nukkumaan klo 8 illalla ja herätään klo 4 aamulla. Ei kuulosta nykyään enää kovin normaalilta.

Auringon haluaminen korkeimmilleen ja matalimmilleen tasan klo 12 on muutenkin saivartelua, koska Suomen levyisessä maassa se ei onnistu kuitenkaan. Tuossa ns. aurinkoajassa on esimerkiksi Joensuun ja Vaasan välillä noin puolen tunnin ero. Ennemmin kannattaisi katsoa sitä, mihin aikaan ihmiset keskimäärin menevät nukkumaan ja mihin aikaan heräävät, ja säätää kellonaika niin, että kello olisi 12 yöllä keskimääräisen nukkumaanmeno- ja heräämisajan puolivälissä.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

"Nykyiseen elämänrytmiin sopii paremmin kesäaika, koska se siirtää valoisaa aikaa iltaan."

Kelle sopii, kelle ei. Jos aikavyöhyke vaihdetaan kesäaikaan +3 niiden vuoksi joille aikaisempi rytmi sopii paremmin, niin tehdään samalla hallaa niille iltavirkuille, jotka eivät aikaisia aamuja kaipaa.
Esimerkiksi kolulaisten kohdalla on ollut vakavaa keskustelua siitä että kouluaamut ovat turhan aikaisia, kesäaika aikaistaisi niitä vielä tunnilla entisestäänkin. Minä en koululaisten rytmiä myöskään korjaisi sillä että vaihtaisin aikavyöhykkeen keskieuroopan aikaan (UTC +1), jotta koululaiset heräävät paremmin kouluun. Jos halutaan että koululaiset heräävät paremmin kouluun, on vaihdettava koulujen alkamisaikaa. Samoin jos Jani haluaa herätä aurinkoon nähden aikaisemmin, tulee Janin työaikaa aikaistaa, ei siirtää kelloja.

Ihmisten nukkumaan menon tai elämisen suhteen ei kannata kelloja siirtää pois maantieteellisestä aikavyöhykkeestä, markkinavoimat ja ihmisten oma sisäinen kello määrittä sen, milloin on kyseiselle yksilölle tehokkainta tai luontaisinta nukkua.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ari Kuoppa-aho: - "Jos aikavyöhyke vaihdetaan kesäaikaan +3 niiden vuoksi joille aikaisempi rytmi sopii paremmin, niin tehdään samalla hallaa niille iltavirkuille, jotka eivät aikaisia aamuja kaipaa."

Kesäaika +3 olisi iltavirkuille parempi, koska se siirtäisi auringon laskua ja siten myös nousua myöhäisempään kellonaikaan.

- "Minä en koululaisten rytmiä myöskään korjaisi sillä että vaihtaisin aikavyöhykkeen keskieuroopan aikaan (UTC +1), jotta koululaiset heräävät paremmin kouluun."

Ei tietenkään. Kellonajan siirto unirytmin "korjaamiseen" auttaa vain hetken aikaa. Kun uuteen kellonaikaan on totuttu, niin sama ongelma (jos sen ongelmaksi kokee) palaa takaisin.

- "Ihmisten nukkumaan menon tai elämisen suhteen ei kannata kelloja siirtää"

Ihmisten nukkumaan meno ja eläminen on ainoa syy, miksi kelloja kannattaisi siirtää, tai miksi kelloja ylipäätään käytetään.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho Vastaus kommenttiin #6

"Kesäaika +3 olisi iltavirkuille parempi, koska se siirtäisi auringon laskua ja siten myös nousua myöhäisempään kellonaikaan."

Tätä ei voi ymmärtää, miten aikaisemmin herääminen voi sopia iltavirkuille? =)

"Ei tietenkään. Kellonajan siirto unirytmin "korjaamiseen" auttaa vain hetken aikaa. Kun uuteen kellonaikaan on totuttu, niin sama ongelma (jos sen ongelmaksi kokee) palaa takaisin."

Ihmisen luontainen rytmi noudattaa valoa, sopeutuminen epäluonnoliiseen rytmiin on yksilökohtaista. Jos viedään tämä äärimmäisyyksiin asian selvittämiseksi: Meille on luontaisempaa tehdä töitä valoisan aikaan ja nukkua yöaikaan.

"Ihmisten nukkumaan meno ja eläminen on ainoa syy, miksi kelloja kannattaisi siirtää, tai miksi kelloja ylipäätään käytetään."

Pointti oli että aikavyöhykkeiden siirrolla ei saavuteta mitään, koska eri ihmisillä on tarve erilaiseen rytmiin. Yövuorolaiset varmastikkin haluaisi siirtää kelloja 12 tunnila jotta voivat tehdä töitä valoisan aikaan. Vuorotyöläisten puolesta vois siirrellä kelloja vuoroviikoin jne.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho Vastaus kommenttiin #7

Puhdasta matematiikkaa:

Jos meillä on 100 ihmistä joille sopii paremmin UTC +2 ja 100 ihmistä joille sopii paremmin UTC +3, niin ei ole mitään järkeä valita UTC +3 vyöhykettä koska silloin toinen puoli on tyytymättömiä. Tyytyväisyysprosentti n. 50%

Järkevintä on pitäytyä maantieteellisessä aikavyöhykkeesä ja näiden UTC +3 rytmiä haluavien herätä se tunti aikaisemmin, ilman kellojen siirtelyä, tällöin saadaan rytmi oikeaksi useammalle ja tyytyväisyysposentiksi enemmän kuin 50%

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #7

Ari Kuoppa-aho: - "Tätä ei voi ymmärtää, miten aikaisemmin herääminen voi sopia iltavirkuille? =)"

Ei iltavirkku aikaisemmin herääkään, vaan iltavirkusta on mukavampaa, jos kello on vähemmän, kun hän herää. =)

- "Ihmisen luontainen rytmi noudattaa valoa"

Juuri näin, mutta jostain syytä näyttää olevan niin, että ihmiset nykyään tykkäävät mennä nukkumaan jonkin verran myöhemmin kuin mitä luontainen rytmi olisi. Kyllä minäkin ihmettelen sitä, että miksi baarit ja yökerhot aukeavat vasta klo 22 ja porukkaa niihin alkaa valua vasta klo 00, tai miksi bändien keikat, juhlaillalliset tai pokeriturnaukset alkavat silloin, kun alkavat, mutta olen hyväksynyt, että näin näyttää olevan, ja ehdottaisin kellojen siirtoa niin, että nuo ajat täsmäisivät nykyistä paremmin luonnolliseen rytmiin. Eli, että kello olisi enemmän auringon laskiessa ja noustessa. Pysyvä kesäaika olisi sopivan pieni askel tähän suuntaan.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #9

Jani Korhonen: - "Ei iltavirkku aikaisemmin herääkään, vaan iltavirkusta on mukavampaa, jos kello on vähemmän, kun hän herää. =)"

Harvoin tulee lainattua itseään, mutta nyt on pakko, kun huomasin kirjoittaneeni ihan soopaa. Siis korjaan: iltavirkusta on mukavampaa, jos aurinko on matalammalla, kun hän herää. Kellohan toki on silloin enemmän.

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko

Puolet suomalaisista ei käy koulua tai ole töissä. Palkollisistakin valtaosalla taitaa olla liukuva työaika, kuten myös suurella osasta yrittäjiä. Nekin, jotka eivät voi liu'uttaa työaikaansa, ovat vapaalla kaksi päivää viikossa ynnä viisi viikkoa vuodessa. Niinpä suurin osa ihmisistä ei ole pakotettu heräämään tiettyyn kellonaikaan, vaan he voivat herätä tuntia ennen tai tuntia jälkeen riippumatta sitä, ollaanko kesä- vai talviajassa. Jos pidät valoisista illoista, siirrä rytmiäsi tuntia aikaisemmaksi. Jos taas haluat valoa aamuun, tee toisin päin. Siirrä siis sisäistä kelloasi, niin saat olla haluamassasi ajassa.

Toimituksen poiminnat