Hamppu ja homostelu lailliseksi!

En harrasta homostelua, enkä kannabiksen käyttöä, miksi siis ajan kyseisten aktiviteettien laillisuutta?

Vastaan tässä kirjoituksessa edellä mainittuun kysymykseen ja pyrin samalla havainnollistaa, että olipa kyseessä hampun tai homoseksin laillisuus, niin perustelut laillisuudelle ovat hyvin pitkälti samat:

 

Yksilönvapaus

Mielestäni aikuisella ihmisellä tulee olla täysi oikeus päättää omasta fyysisestä ja psyykkisestä itsestään. Niin seksualisuuden toteuttaminen, kuin päihteiden käytön kriminalisointi rajoittaa tätä perusoikeutta.

 

Talous

En halua maksaa toisten seksuaalisesta käytöksestä tai päihteiden käytöstä mahdollisesti koituvia terveys, oikeus ja valvontakuluja. Laillinen on laitonta halvempi vaihtoehto veronmaksajille. Laillisen kannabiksen käyttäjät maksaisivat itse haittaveron muodossa käytöstä mahdollisesti koituvat kulut yhteiskunnalle.

 

Oikeudenmukaisuus

Lain kunnioituksen kannalta on tärkeää että lainsäädäntö on johdonmukaista. Alkoholi on laillinen päihde, vaikka se on käytännössä kaikilla mittareilla kannabista vaarallisempi, sekä käyttäjälle itselleen että erityisesti yhteiskulle, tästä syystä ei ole johdonmukaista pitää kannabista laittomana. Toisin kuin homoseksissä, on heteroseksissä usein raskauden mahdollisuus, tästä näkökulmasta katsottuna heteroseksin suojaikärajan pitäisi olla homoseksiä ylempänä, eikä päinvastoin.

 

Syrjäytyminen ja terveys

Kriminalisointi aiheuttaa syrjäytymistä. Kannabista kokeilleita ja sitä käyttäviä ihmisiä on enemmän kuin homoseksiä harrastavia, onko meillä varaa leimata ja kriminalisoida näin iso osa kansalaisista? Laillinen kannabis on terveyden kannalta selvästi laitonta turvallisempi vaihtoehto, koska laillisilla markkinoilla toimii laadunvalvonta ja myynnin kontrollointi (esim ikärajat). Toisin kuin laiton, Laillinen homoseksi ei aja harrastajia terveyspalveluiden ja yhteiskunnan suojaverkon ulottumattomiin.

 

Niin oudolta kun se kuullostaakin, niin meillä homoseksi oli laitonta vielä -70 luvulla, todennäköisesti yhtä oudolta muutaman vuosikymmen päästä tuntuu ajatus siitä että vielä 2019 kannabis oli laitonta.

Muutos oikeudenmukaisempaan, yksilönvapauksia kunnioittavaan, vauraampaan, oikeudenmukaisempaan ja terveempään yhteiskuntaan ei kuitenkaan tapahdu jos me enemmistön edustajat emme nouse taistelemaan vähemmistön oikeuksien puolesta.

 

kuoppari
Piraattipuolue Jyväskylä

Vuonna -76 syntynyt arvoliberaali "wannabe" muusikko, Yhteisöpedagogi ja marginaalisuomalainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu