kuoppari -absoluuttisessa hyvässä itää pahan siemen.

Tilastollinen yliedustus ja muukalaisviha.

Somessa on viime aikoina tullut vastaan sellaisia julkilausumia, joita edes välttävällä omallatunnolla varustettu kansalainen ei olisi vielä muutama vuosikymmen sitte kehdannut julkisesti kannattaa, saatika itse lausua.

Näiden vihapuheiden taustalla on pakolaisten yliedustus seksuaalirikoksissa, tilastollinen yliedustus varmasti on olemassa, mutta se ei oikeuta rasismiin. Jos ihmisiä kohdeltaisiin tilastojen mukaan, vainojen ja syrjinnän kohteeksi tulisi asettaa myös pedofilian uhrit (ovat myös yliedustettuina seksuaalirikosten tekijöinä), keski-ikäiset alkoholisoituneet miehet (yliedustettuina tapoissa), kaljut miehet (yliedustettuina rasistisissa rikoksissa), uskonnolliset ihmiset (vankiloissa teisteillä on vahva yliedustus), sotaveteraanit (aiemmin yliedustus väkivaltarikoksissa), suomalaiset siirtolaiset (yliedustus ruotsin väkivaltarikoksissa), romanit (yliedustus varkauksissa), köyhät (yliedustus lähes kaikissa rikoksissa), lestadiolaiset ja katolilaiset (yliedustus pedofilian salailussa), perussuomalaiset kansanedustajat? (yliedustus tuomion saaneissa kansalaisissa). Listaa voisi jatkaa loputtomasti.

Kyllä, tietyistä maista tulevilla pakolaisilla on yliedustus seksuaalirikoksissa Suomessa. Kyllä, asiasta saa olla huolissaan ja ei ole väärin asiasta puhua.

Ei, yliedustus rikostilastoissa ei oikeuta rasismiin, saatika vainoamiseen. Viattomien jo valmiiksi traumatisoituneiden ihmisten sulkeminen muun yhteiskunnan ulkopuolelle ainoastaan pahentaa tilannetta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"...pakolaisten yliedustus seksuaalirikoksissa, tilastollinen yliedustus varmasti on olemassa, mutta se ei oikeuta rasismiin."

- Tuo on totta. Onkin paikallaan pohtia, miksi turvapaikanhakijoiden osuus on yliedustettuna ja itse asiassa korostuu liikaa, tosiasioita vinouttaen eikä vain tilastofaktana. Onko tämä asiallista vai jotenkin manipuloitua uutisointia? Sanoisin, että ainakin tiedostamattomasti manipuloitua. Perusteluiksi katsotaanpa tilastouutisointia tarkemmin:

"Kaikista tietoon tulleista seksuaalirikoksista ulkomaalaisten osuus oli viime vuonna noin 25 prosenttia. Ulkomaan kansalaisten osuus Suomen väestöstä on alle viisi prosenttia -- Ulkomaalaisten epäiltyjen osuus Helsingin tapauksista oli lähes 54 prosenttia. Ulkomaalaisten epäiltyjen osuus lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä oli viime vuonna noin 32 prosenttia Helsingissä." https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/269548-tilastokes...

Turvapaikanhakijat, jotka eivät ole saaneet kansalaisuuttamme ovat tilastoissa ulkomaalaisia samoin kuin turistit. Rikostilastoissa heidän osuutensa korostuu näin ehkä liikaa verrattuna muihin 'ulkomaalaistaustaisiin'. Näistä merkittävällä osalla on maamme kansalaisuus, varsinkin useilla pitkään Suomessa asuneilla ja täällä syntyneillä somaleilla sekä myös afgaaneilla ja irakilaisillakin. 'Ulkomaalaisiksi' ei tilastoissa lasketa lainkaan maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita, jotka ovat ehtineet saada Suomen kansalaisuuden, vaan heidät on tilastoitu 'suomalaisiksi'. Mm. Oulun rikosvyyhdessä oli myös näitä "uussuomalaisia", jotka siis rekisteröityvät rikostilastoihin suomalaisina. Ks. Rikostilastointi kansalaisuuden vai kansallisuuden mukaan?
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/267652-r...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

P.S. Blogistin toteamus "romaanit (yliedustus varkauksissa)" on liioiteltu ainakin siltä osin, että siinä on yksi a liikaa, eli luultavasti tarkoitetaan romaneja eikä kertomakirjallisuustuotteita.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#2:
En tiedä varkauksista, mutta henkirikoksissa yliedustus on kymmenkertainen. Taitavat kyllä olla pääosin sukujen välisiä välienselvittelyjä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Näiden vihapuheiden taustalla on pakolaisten yliedustus seksuaalirikoksissa, tilastollinen yliedustus varmasti on olemassa, mutta se ei oikeuta rasismiin."
"Ei, yliedustus rikostilastoissa ei oikeuta rasismiin, saatika vainoamiseen. "

No paljon kiitoksia Captain Obvious. Tuo ei varmaan olisi muuten tullutkaan monelle mieleen. Suuret kiitokset itsestäänselvyyksien kertomisesta.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Oleppa hyvä "kapteeni sarkastinen". Tekstini ei ole ensisijaisesti tarkoitettukkaan sille suurelle enemmistölle, jolle asia on itsestäänselvyys.

Toimituksen poiminnat