kuoppari -absoluuttisessa hyvässä itää pahan siemen.

Piikki heroiiniä, kiitos!

Alkoholin kieltolaki syveni kuvitteellisessa Suomessa 1961, kun alkoholi lisättiin YK:n listaan huumausaineista. Myynnin ja valmistuksen lisäksi myös alkoholin käyttö muuttui rangaistavaksi. Heroiini ja muut opiaatit ovat laillisia ja runsaassa käytössä.  

Teppo on Suomen alkoholiyhdistyksen aktiivinen jäsen. Yhdistyksen ja Tepon tavoitteena on laillistaa alkoholin yksityinen käyttö. Tehtävä ei kuitenkaan ole helppo sillä maa jossa kofeiini, nikotiini ja opiaatit ovat arkipäivää, pidetään alkoholia vaarallisena huumeena. Yhteiskunta pyrkii monin keinoin vaientamaan Tepon kaltaisten ihmisten äänen. Alkoholin ja muiden huumeiden käyttöä vastustavat yhdistykset kuten irti huumeista, saavat merkittävää yhteiskunnallista tukea, kun taas Suomen alkoholiyhdistystä ei pitkään hyväksytä “hyvien tapojen vastaisena” edes yhdistysrekisteriin.  

Teppo on tietoinen siitä että ajamalla alkoholin käytön laillistamista hän leimautuu huumeidenkäyttäjäksi, joka saattaa vaikuttaa negatiivisesti esimerkiksi hänen työllistymiseensä. Monilla työpaikolla on alkoholin ja muiden huumeiden käytön suhteen nollatoleranssi, työntekijöitä saatetaan testata ja mahdollisesta viikonlopun saunakaljojen juomisesta seuraa suora irtisanominen ja mahdollisesti ajokortin menettäminen.

Rikollisjärjestöt myyvät alkoholia ja muita huumeita internetissä ja kadulla. Teppo on kuitenkin päättänyt valmistaa itse käyttämänsä alkoholin, koska ei halua tukea järjestäytynyttä rikollisuutta. Teppo myös tiedostaa että pimeiltä markkinoilta ostettu alkoholi saattaa sisältää jotain aivan muuta kuin alkoholia ja on näin terveysriski. Teppo tuntee ihmisiä joiden kodin poliisit ovat ratsanneet kotiviinin käyttämisen vuoksi. Aina on se vaara että joku rappukäytävässä haistaa käyttämisestä aiheutuvan hajun ja soittaa poliisit paikalle, riski on kuitenkin otettava, jos ei halua tukea järjestäytynyttä rikollisuutta.

Opiaatteja kuten oopiumia ja heroiini mainostetaan Suomessa laajasti. Tepon kuten niin monen muunkin suomalaisen perheessä ja tuttavapiirissä on narkomaaneja, satoja ihmisiä kuolee vuosittain Suomessa opiaattien yliannostukseen. Teposta tilanne on erityisen erityisen turhauttava, koska yhteiskunta pitää alkoholia käyttävää Teppoa rikollisena huumeiden käyttäjänä, vaikka päihdekuolemien pääasiallinen syy on heroiinissä ja muissa opiaateissa.

Yhteiskunta on sokea opiaattien vaaroille, esimerkiksi Tepon suosikki jääkiekkojoukkue pelaa opium-juoma jätti KÖHH:in sponsoroimana. Teposta on irvokasta että hän ei voi katsomossa juoda oopium-juoman sijasta olutta ja että  pelaajat pelaavat paidoissa jotka mainostavat tutkitusti yksilölle alkoholia vaarallisempaa ja addiktoivempaa päihdettä.

Erityisen turhauttavaa alkoholin laillistamisen puolesta kampanjointi on sosiaalisessa mediassa. Teppo yrittää tuoda esille tilastollisia faktoja siitä että Hollannissa missä alkoholin käyttö on sallittua, on huomattavasti vähemmän huumekuolemia kuin Suomessa tai että portugali joissa kaikkien huumeiden käyttö on dekriminalisoitu, on huumekuolemat euroopan alhaisimmat. Tilastoilla ei Tepon pettymykseksi tunnu olevan merkitystä, vaan alkoholin laillistamista vastustetaan tunnepohjaisilla argumenteillä, kuten: “Alkoholi johtaa muiden huumeiden käytöön!”, “Meillä on jo heroiini, miksi laillistettaisiin uusi huume?”, “Heroiinin ja alkoholin haitat on erilaisia, ei niitä voi vertailla”, “Mun kaveri Jari aloitti alkoholilla ja on nyt metamfetamiinin käyttäjä!”, “Opiaatit kuuluvat meidän kulttuuriin!”, “Opiaatteja on käytetty jo vuosituhansia!”, “Jos alkoholi laillistettaisiin, ni yhteiskunta romahtaisi!”, “Alkoholi ei korvaisi heroiiniä, vaan tulisi sen lisäksi!”, “Alkoholia ei pidä laillistaa, koska se on huume!”

Kiihkeimmät alkoholin vastustajat ovat valmiita ottamaan huumeidenvastaisessa taistelussa käyttöön kuolemanrangaistuksen, hieman maltillisemmat kysyvät “Eikö Teppo sulla ole tärkeämpää asiaa?”.

Teppo jatkaa loputonta taistelua, koska ihmisoikeudet ja tulevien sukupolvien terveys ovat Tepon mielestä erittäin tärkeitä asioita.

 

(Kirjoitus on satiiri kuvitteellisesta Suomesta, jossa alkoholin sijasta opiaatit ovat laillisia, mahdolliset yhtymäkohdat reaalielämään ovat puhdasta sattumaa)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ymmärrän pointtisi, mutta olen kuitenkin johdonmukaisesti aina valmis korostamaan sitä, että niin sanottua "kännäilyä" kutsutaan "alkoholin väärinkäyttämiseksi" ja oikein käyttäminen on sitten sen käyttämistä ravintoaineena tai seremoniallisissa yhteyksissä. Vastaavasti voisi kysyä mikä on kannabiksen oikeinkäyttämistä (jos lääkekannabista ei huomioida), siis sellaista käyttämistä, joka ei olisi päihdekäyttöä?

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Myös kannabista käytetään rituaalisesti että ravintona, joten voihan siihen halutessaan käyttää samoja kriteereitä. Mielestäni melko veteenpirrettyä toi "päidekäyttön" linjaaminen on.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kannabista ei voi käyttää ravintona, koska siinä ei ole kaloreita, kuten alkoholissa.
Korkeintaan se on mausteisiin verrattavissa.

Alkoholin käyttöähän ei ihiminen voi välttää. Käytännöllisesti katsoen jokainen käyttää alkohlia muodossa tai toisessa joka päivä. Siksi nämä eivät ole verrannollisia asioita.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho Vastaus kommenttiin #4

Ei kyllä tule ihan heti mieleen, että joku olisi käyttänyt alkoholia siitä saatavien kalorien vuoksi, ennemminkin se on syy jättää käyttämättä. Enkä pitäisi alkoholin käyttönä jotain hädintuskin mitattavissa olevia alkoholimääriä alkoholin käyttönä. Toki kaikilla päihteillä on erilaiset ominaisuutensa, eivätkä ne siten ole suoraa verrannollisia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #5

Tuskin kukaan herkullista gourmet ateriaa syödessään ajattelee, että tätä nyt syödään kaloreiden vuoksi. Sama koskee sen aterian yhteydessä nautittua Pinot Noir -viinitilkaa.

Miten luonnehdit jointin polttamisen merkitystä tähän verrattuna?

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho Vastaus kommenttiin #6

Jos kannabiksesta tulee hakea jotain kulinaristisia ulottuvuuksia, ni oraalinen käyttötapa lienee polttamista sopivampi kannabiksen käyttötapa. Tähän varmaankin joku kannabista käyttävä osaa vastata minua paremmin.

Tämä perus pointti ei päihdyttävästä käytöstä on sinäänsä mielenkiintoinen. Voidaan sanoa että alkoholilla ei ole opiaattien lääkinnällisiä ominaisuuksia, stimulanttien tehukkutta parantavia ominaisuuksia, tai hallusinogeenien tajuntaa laajentavia ominaisuuksia (sopii rituaaleihin).

Mikä sitte on "päihdyttävää käyttöä" on myös mielenkiintoinen, missä vaiheessa esimerkiksi stimulanttien käyttö lasketaan "päihdyttäväksi"?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #6

"Miten luonnehdit jointin polttamisen merkitystä tähän verrattuna?"

Jointi on loistava ennen ruokaa, ruuan aikana ja loistava jälkiruokana.

Kannabista käytetään myös ruuanvalmistuksessa, niin alkuruuan, pääruuan ja jälkiruuan valmistuksessa.

Käyttäjän RistoMikkonen kuva
Risto Mikkonen

On lähinnä surkeaa, että tätä asiaa pitää käsitellä ironian, sarkasmin ym keinoin ja ns. järkipuhe on kielletty tai ainakaan sen edustajat eivät saa samalla tavalla mediatilaa kuin itsensä tärviölle saattaneet, joita käytetään hyvin yleisesti ns. kokemusasiantuntijoina.

Pitäisi nostaa esille se kieleen ja käsitteisiin liittyvä vallan käyttö, että käsitteet väärin-, viihde- ja lääkekäyttö edustavat yhteiskunnassa esiintyvää rakenteellista väkivaltaa. Näillä käsitteillä luokitellaan ihmisiä sellaisiin kategorioihin, joihin he eivät välttämättä omasta mielestään kuulu. Ja kun kerran on joutunut tiettyyn kategoriaan niin ihminen tuomitaan sen perusteella. Ja tosiaan alkoholin kohdalla ei näin käy vaan vakavaa alkoholipoliittista keskustelua voidaan käydä keppanapullo kädessä mutta teepä sama jointti huulessa!

Kannabis on laillista tai sen käyttö dekriminalisoitu jo niin monessa maassa, että voimme sanoa 100varmasti, ettei se ole aiheuttanut maailman loppua eikä taivaan tippumista. Ainoa este rehelliselle keskustelulle on se, että jokaisessa kunnassa ja valtionhallinnossa on tuhansia virkamiehiä, joiden ura riippuu huumesodasta. Koska sitä se on, matalan intensiteetin sotaa niitä kansalaisia kohtaan, jotka ovat päättäneet syystä tai toisesta valita kannabiksen. Sen syyn pitäisi olla heidän henkilökohtainen asia eikä kuulua kellekään muulle.

Toimituksen poiminnat