kuoppari -absoluuttisessa hyvässä itää pahan siemen.

SKY ja SETA, uudistuminen ja yhteinen asia?

Nuorena miehenä -90 luvulla minussa heräsi sisäinen nuori kapinallinen. Yhteiskunnalliset asiat alkoivat kiinnostamaan. 

Ihminen on melko itsekäs eläin, totalitarismia ja vääryyttä on vaikea havaita, jos se ei polje omia oikeuksia, mutta ymmärsin että maailma ei ole lainkaan valmis ja Suomessa oli samankaltaista vääryyttä ja alistamista, mitä muissakin valtioissa. Itseäni kiinnosti kolme yhdistystä jotka kaikki ajoivat vähemmistöjen oikeuksia ne olivat SETA, joka taisteli seksuaalivähemmistöjen puolesta, Vapaa-ajattelijat joka kamppaili uskonnottomien oikeuksista ja Suomen kannabisyhdistys (SKY) joka puolusti kannabiksen käyttäjien oikeuksia. Minun oikeuksiani ei oltu loukattu sillä olin hetero, en käyttänyt kannabista ja kuuluin kirkkoon, mutta minulla oli palo taistella muiden puolesta. 

(Mainittakoon että myöhemmin kyllä erosin kirkosta, mutta homoa tai kannabiksen käyttäjää minusta ei tullut. Kannabista tuli kyllä kokeiltua, mutta "homostelu" jäi vähemmälle.)

Tutustuttuani näiden kolmen yhdistyksen materiaaliin joista tärkeimpänä SKY:n puheenjohtajan Timo Larmelan teksteihin huomasin että yhdistysten perustelut asialleen ovat hyvin samankaltaisia, niissä painotetaan yksilön oikeutta omaan kehoon ja psyykkeeseen. Jokaisella ihmisellä tulisi olla oikeus elää niin kuin itse haluaa, kunhan ei vahingoita tai vaaranna muita ihmisiä. Tämä sopi omaan oikeuskäsitykseeni. Ihmisiä ei tulisi rangaista mahdollisesti "huonoista valinnoista", huonot valinnat kyllä rankaisevat itsestään, tai jos eivät, niin silloinhan ne eivät ole huonoja valintoja?

Luulisi että näin selkeä ja universaali oikeuskäsitys olisi ihmisille itsestään selvyys, mutta se ei todellakaan ollut sitä. Pettyksekseni huomasi että ihmiset jotka ajoivat oman ryhmänsä oikeuksia saattoivat polkea toisen vähemmistön oikeuksia, jos esimerkiksi kannabisyhdistyksen chatissä avasi keskustelua seksuaalivähemmistöjen oikeuksista saattoi tulla kommenttia “oletko sä joku homo?”, tai setan vastaavilla sivuilla päihdepolitiikasta puhuttaessa “oletko sä joku narkkari?  Tämä sama ilmiö tuli vastaan myöhemmin tylysti kun lähetin presidentinvaalien TV- paneeliin kysymyksen “Tulisiko Kannabis laillistaa osana kansainvälisen rikolliseen ehkäisyä?” Silloin muistaakseni jo istuva presidentti ja Setan entinen puheenjohtaja Tarja Halonen vastasi omaan nuivaan tyyliinsä “no höh! Kai se olisi jo tehty jos siitä jotain hyötyä olisi?”. Nyt kun näyttää siltä että Suomessakin kannabis tulee ennemmin tai myöhemmin  laillistumaan, kuten homoseksi -70 luvulla, ni olisi herkullista  vielä palata Halosen kanssa kyseiseen kommenttiin, toivottavasti TV yhtiöt kaivaa sen vielä jonain päivänä esille.

En tiedä onko kyseisillä yhdistyksillä nykyisin ollut mitään yhteistä toimintaa, mutta voimat kannattaisi yhdistää, ainakin siten että molemmat osallistuisivat toistensa marsseille. Mielestäni on turha odottaa massojen sympatiaa omille oikeuksille, jos on valmis polkemaan muiden ryhmien oikeuksia.  

 

Seta ja vapaa-ajattelijat ovat saanee näiden kahdenkymmenen vuoden aikana aikaiseksi merkittäviä parannuksia omien ryhmiensä oikeuksiin ja massoja puolelleen, mutta SKY on polkenut lähinnä paikallaan.  

Tänään katselin aamu teeveen ohjelmaa streeminä. Haastateltavina oli tuttujen tahojen edustajat: Irti huumeista ja Suomen Kannabisyhdistys. SKY:n edustajana oli edelleen kuten kaksikymmentä vuotta sitten Timo Larmela. Arvostan Timon työtä kovasti ja tietyltä osin hän on kuin Esko Valtaoja, todellinen pioneeri ja oman alansa asiantuntia. Mutta siinä missä Esko on sanavalmis ja energinen esiintyjä, niin Timo on puhujana turhan flegmaattinen, hän on paljon parempi paperilla. Toivoisinkin että SKY uudistaisi kasvonsa ja käyttäisi mediassa jotain uutta, sanavalmista ja energistä persoonaa. Maailmalla muutoksen tuulet jo puhaltelee ja SKY tarvitsee tuoreemmat kasvot, jotta puhuri iskee Suomeen asti.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kannabiksen kohdalla ikäluokka vaikuttaa asenteisiin hyvin paljon. Meillä on vielä hengissä sitä ikäluokkaa, joka näki sodanjälkeisen amfetamiini- ja heroiiniongelman. Näille ihmisille on vakuutettu, että kannabis on samantasoinen huume.

Poliitikkojen on pakko ajatella äänestäjiään, ja siksi kannabikseen suhtaudutaan vieläkin niin nuivasti. Kannabis kyllä vapautuu Suomessakin, kun uusi polvi ottaa politiikassa paikkansa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Poliitikkojen on pakko ajatella äänestäjiään, ja siksi kannabikseen suhtaudutaan vieläkin niin nuivasti. Kannabis kyllä vapautuu Suomessakin, kun uusi polvi ottaa politiikassa paikkansa."

Näin juuri. Siihen asti osa ihmisistä saa syrjäytyä yhteiskunnasta ja yhteiskunta saa maksaa hintansa siitä.

Toimituksen poiminnat