kuoppari -absoluuttisessa hyvässä itää pahan siemen.

Kossua, ei kokkelia Roman.

  • Roman Eremenko
    Roman Eremenko

Eremenkon saama rangaistus on puhuttanut ja kirvoittanut monenlaisia kommentteja somessa. Itseäni asia on vaivannut muistuttamalla länsimaisen päihdelainsäädännön järjettömyydestä.

    Laittomista päihteistä harvemmin on mitään hyötyä urheilussa, mm. asiaan omakohtaisesti tutustuneen Marko Jantusen mukaan kokaiinistä ei ole mitään hyötyä urheilusuorituksessa, silti sen käyttö on dopingrikos, miksi?

Kaikki huumausaineet on doping-listalla, koska ne ovat laittomia ja niiden käytön katsotaan rikkovan “urheiluhenkeä”, peruste on siis puhtaasti moraalinen. Länsimaat pääasiassa usa:n painostuksesta on yk:n kautta määrittänyt että mitkä päihteet on “pahoja” ja jotka on kitkettävä maailmasta. Kyseinen listaus ei mitenkään perustu aineiden omiaisuuteen tai mihinkään muuhunkaan loogiseen selitykseen, kuten haitallisuuteen, vaan on täysin poliittinen. Esimerkiksi alkoholi ei kuulu listalle, vaikka on lähes kaikilla mittareilla haitallisuudessaan/vaarallisuudessa kärkipäätä. Myös ne maat joissa on alkoholin sijasta käytetty perinteinteistesti muita kenties vähemmän haitallisia päihteitä, on joutunut kriminalisoimaan omat perinteiset päihteensä. Tästä johtuen maailmasta löytyy vain muutama maa jossa kriminalisointi on hoidettu loogisesti ja niitä ovat yllättäen ne arabimaat joissa myös alkoholin käyttö ja hallussapito on laitonta.   

 

Juurikin alkoholin puuttuminen huumausainesta ja samalla dopingaineista tekee koko järjestelmästä täysin järjettömän ja kaksinaismoraalisen. Kun Eremenkon verestä löydetään jäämiä kokaiiniin käytöstä häneltä viedään pelioikeus kahdeksi vuodeksi ja mahdollisesti pilataan huippulahjakkaan urheilijan tulevaisuus. Kyseinen urheilija ei ole yrittänyt huijata urheilussa, vaan on pelkästään käyttänyt päihdettä, joka ei länsimaalaisen käsityksen mukaan ole moraalisesti oikeutettua. Samasta käyttörikoksesta seuraisi Suomessa normaali kansalaiselle huomautus tai sakko.

 

Moni tulee muistuttamaan että urheilijoilla on vastuu nuorisosta, heidän tulee olla esimerkkejä. Mutta mihin vastuu ulotetaan? Onko uskottavaa vaatia urheilijalta päihteiden suhteen esimerkkiä, kun urheilujoukkueiden sponsoreina toimivat panimot samaan aikaan mainostaa julkisesti monella mittarilla vaarallisuudessan kokaniin veroista ainetta? 

Samaan aikaan kun urheilijoilta viedään elanto väärän päihteen viihdekäytön vuoksi, urheiluseurat elävät toisen päihteen valmistajien rahoilla. Onko tämä yksi syy siihen että huumausaineet on edelleen myös dopinglistalla?

Tilanteeseen on toivottavasti tulossa parannusta ja käsitääkseni kannabiksen osalta tilanne onkin jo osittain muuttunut, menkäämme asiassa kohti oikeuden- ja johdonmukaisempaa huomista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat